Kutsal Dünyanın Virüsle İmtihanı: Post-Pandemik Dönem ve Din - Imil, Muhittin (Dinî araştırmalar, 2020)
Yeryüzünün bilinen tarihinde insanlığın karşılaştığı büyük salgın hastalıklar, aynı zamanda sonuçları itibariyle büyük sosyal, siyasi, ticari ve ideolojik değişimlere vesile olmuştur. Her büyük salgın sonrası, insanlık kendisini yeniden kurgulayarak form değiştirmiştir. Hâlihazırda bütün insanlığı tehdit etmeye devam eden salgının da öncüllerine benzer şekilde büyük değişimleri tetiklediği değerlendirilmektedir. Çalışmanın konusu itibariyle insanlığın idrak edeceği en önemli değişimlerden birisi de bireysel dindarlık algıları ve dini bilginin üretim merkezleri olan dini yapılanmalarda gerçekleşecek gibi görünmektedir. Her büyük salgın, aynı zamanda büyük bir travma yarattığından, takip eden dönemde insanlığın anlam arayışı yeniden şekillenmektedir. Çalışmanın amacı, post-pandemik dönem olarak isimlendirilen salgın sonrası dönemde bireysel dindarlık yönelimleri ve dini bilginin üretim merkezleri olan dinlerle birlikte sırf dini grupların geleceği konusunda öngörülerde bulunmaktır. Bununla birlikte söz konusu dönemde devlet mekanizması tarafından bireyin artan anlam arayışı, değişen bireysel dindarlık algıları ve sırf dini grupların olası yeni yapılanmalarını dikkate almak suretiyle alınması gereken tedbirler ifade edilmeye çalışılmıştır.