DİNDARLIK, SİBER ZORBALIK VE PROBLEMLİ İNTERNET KULLANIMI İLİŞKİSİNE DAİR NİCEL BİR ARAŞTIRMA - Korkmaz, Sezai (Dinî araştırmalar, 2018)
Bu araştırmada, siber zorbalık/mağduriyet, problemli internet kullanımı ve dindarlıkla ilişkili alanyazın incelenmiş ardından cinsiyet ve yaşa göre grup farklılıkları ve değişkenlerin birbirleri arasındaki korelasyon ilişkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma, 16-55 yaş arasındaki 1130 kişiden oluşan katılımcılardan elde edilen veriler üzerine yapılmıştır. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri, Genellenmiş Problemli İnternet Kullanımı-2 Ölçeği ve iki farklı Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre cinsiyet ve yaşa göre siber zorbalık, problemli internet kullanımı ve dindarlıkta gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu görülmüştür. Dindarlık ile siber zorbalık/mağduriyet ve problemli internet kullanımı arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.