Mistik Bir Hareket Olarak Pentekostalizm’in Doğuşu: Tarihsel Bir Değerlendirme - Topcan, Özlem (Dinî araştırmalar, 2016)
Pentekostalizm, 20. yüzyılın ilk yıllarında Amerika’da ortaya çıkan dini bir harekettir. Kutsal Ruh vaftizi ve Ruhsal Bağışlara vurgu yapan bu hareketin temel teolojik unsurları 19. yüzyılda Amerika’nın dini anlayışında değişim ve gelişime büyük etkileri olan uyanış hareketleri içinde filizlenmiştir: Metodist Akım, Kutsallık Hareketi, Irving Hareketi, Keswick Yüce Yaşam Hareketi ve Şifa Hareketi. Kurucusu Charles Fox Parham tarafından sistematik hale getirilen Pentekostalizm, 1906 yılında öğrencisi William Joseph Seymour’un önderliğinde Azusa Street Uyanışı ile büyük bir kitle hareketine dönüşmüştür.