Hz. Yahya İle İlgili Tefsir ve Tarih Kitaplarındaki Bir Rivayetin Karşılaştırmalı Tahlili - Baş, Mustafa (Dinî araştırmalar, 2012)
Alimler, rivayetlerin kayıt altına alındığı ve tefsirlerin yazılmaya basladığı ilk donemden itibaren gecmis milletlerin haberleri ile ilgili olarak İsraili rivayetlere yo- nelmislerdir. Bu haberler, tefsir ve tarihi kaynaklarda yerini bulmustur. Ancak rivayet edilen bu haberlerin yeterince tetkik edilmemesi sebebiyle tarih ve isimlerde karısık- lıklar olduğu dikkat cekmektedir. Bu karısıklıklardan biri de Hz. Yahya ile ilgili tefsir ve tarih kitaplarında zikredilen bir rivayettir. Rabbani rivayetlerde Yehoyada Oğlu Ze- keriya ile ilgili anlatılan bir rivayet, aralarında 450 yıl gibi bir zaman farkı bulunan Hz. Yahya’ya adapte edilerek İslami rivayetler arasında yer bulmaktadır. Bu karısıklıkta temel problemi, rivayetlerin ana kaynaklardan doğrulanamaması olusturmaktadır