Dokument Papieskiej Komisji Biblijnej "Interpretacja Biblii w Kościele" - bilans i perspektywy - Girard, Marc (Verbum vitae, 2003)
l. Gdy chodzi o metodologię, w całokształcie badań egzegetycznychnie ma synchronii bez diachronii i na odwrót.2. Gdy chodzi o lekturę, nigdy nie wyjaśni się sensuwyrazowego pisma zaniedbując nadwyżkę znaczeniową.3. Gdy chodzi o miejsce, nigdy nie będzie uniwersyteckichbadań akademickich bez przyjęcia, poznania i duchowegopogłębienia we wspólnocie wierzących, tzn. w KościelePowszechnym, symbolu w całym tego słowa znaczeniu KrólestwaBożego, które jest blisko (Mk 1,15), co więcej ... jestpośród nas (Lk 17,21 ).