Dinlerin Teşekkülünde Dini Liderlerin Karizması - Akyüz, Niyazi (Dinî araştırmalar, 1999)
Bu makalede dini liderler olarak kastedilen evrensel dinlerden birinin doğuşundan çok önemli rol oynayan din kurucuları ya da peygamberlerdir. Makalede dini gruplar ve bu gruplardaki dini liderlerin özellikleri hakkında bilgi verilmektedir. Kişisel din seçme imkanı tanıyan dinlerin yayılmasında özel ve üstün niteliklere sahip mümtaz şahsiyetlerin eşsiz gayretleri önemli bir rol oynamıştır.