Fenomenologičeskaja kartina mira v sufizme i ideja tolerantnosti - Balpanov, N.; Karabaeva, A.G.; Ismagambetova, Zuchra; Abirova, B.I. (2016)
In this article the authors examine the phenomenology of Sufism as one of the indicators of religious identity on the basis of the Islamic view of the world. The authors reveal phenomenological character of Sufi worldview. One of the features of the phenomenological picture of the world of Sufism is the consideration of the world as a manifestation of the sacred. Sacred in Sufi worldview is opposed to everyday, ordinary. Holy is described in the Sufi worldview in metaphorical and allegorical form. The authors think that the Sufi phenomenology is a kind of synthesis of several factors - the result of the implementation and transformation of the basic concepts and images of Islam and the results of the impact that pagan ideas of the peoples of pre-Islamic period had on Islam. The manifestation of such a tolerance to the images, symbols of cultural objects of other people most fully manifested in the phenomenology of Sufism.
Бұл мақалада авторлар суфизмнің феноменологиясын ислам әлем бейнесінің негізіндегі діни бірегейлік бір индикаторы ретінде қарастырады. Авторлар суфий әлем бейнесінің феноменологиялық сипаттамасын ашады. Суфизмдегі феноменологиялық әлем бейнесінің бір ерекшелігі әлемді қасиеттың көрінісі ретінде қараструда болып табылады. Қасиетті суфий әлем бейнесінде күн сайынғы, кәдімгігеқарсы қойылады. Қасиетті суфий әлем бейнесінде метафорикалық және аллегориялық түрінде сипатталады. Мақаланың авторлары суфий феноменология бірнеше факторлардың өзіндік синтезы - исламдағы негізгі ұғымдар мен бейнелердің енгізу және трансформация нәтижесі және оған ислам дейінгі кезеңдегі халықтарының пұтқа табынушылық көріністер әсерінің қорытындысы болып табылады деп санайды. Басқа халықтардың мәдени объектілер бейнелер, рәміздеріне осындай төзімділіктің көрінісі суфизм феноменологиясында неғұрлым толық көрінеді.
В данной статье авторы рассматривают феноменологию суфизма как один из индикаторов религиозной идентичности на основе исламской картины мира. Авторы раскрывают феноменологический характер суфийской картины мира. Одной из особенностей феноменологической картины мира суфизма является рассмотрение окружающего мира как проявление священного. Священное в суфийской картине мира противопоставляется повседневному, обыденному. Святое описывается в суфийской картине мира в метафорической и аллегорической форме. Авторы статьи считают, что суфийская феноменология, является своеобразным синтезом, нескольких факторов - результат внедрения и трансформация основных понятий и образов ислама и итогов влияния на него языческих представлений народов доисламского периода. Проявление такой терпимости к образам, символам культурных объектов других народов наиболее полно проявляется в феноменологии суфизма.
Keywords: Sufism; phenomenological picture of the world; Phenomenology; picture of the world; Sacred