Doctrina Decretistarum de variis speciebus excommunicationis - Huizing, P. (Gregorianum, 1952)
In Decreto Gratiani tres species excommunicationis inveniuntur, abstinentiae sc. ab eucharistia sive 'teste conscientia' sive sententia Ecclesiae, ut in publica poenitentia, et exclusionis a communione fidelium per sententiam anathematis. Hanc divisionem compleverunt praesertim Stephanus Tornacensis, qui distinguit excommunicationem 'per poentientiam' ab excommunicatione per sententiam sive simplici sive solemni, et Huguccio, cuius divisio in glossa, etiam Ordinaria, recipitur. Nomine excommunicationis simplicis venit etiam suspensio clericorum. Praeter species excommunicationis proprie dictae aliae habentur, ut 'excommunicatio fraterna'. Quidam textus insuper de 'communione peregrina' afferuntur.