En marge d'un cours sur Hegel et sur Feuerbach - Dhanis, Ed (Gregorianum, 1949)
Proponuntur reflexiones circa librum Canonici Fr. Grégoire, « Aux Sources de la pensée de Marx: Hegel, Feuerbach ». Opus agit in primis de doctrina hegeliana; eminet autem studio obiectivitatis et luciditate interpretationis. Crisi subiciuntur duae interpretationes auctoris. Prima pertinet ad relationem inter Ideam absolutam et mundum. Canonicus Grégoire censet mundum procedere ex Idea absoluta tamquam ex possibili quod exigat exsistere. Sed ostenditur hanc declarationem obnoxiam esse difficultatibus, et notionem Ideae quae sit quodam sensu primum et universale subiectum non esse derelinquendam. Altera interpretatio spectat notionem hegelianam universalis contradictionis, quam auctor ultimo reducere videtur ad notionem essentialis et mutuae correlationis inter essentias oppositas. Num sufficit haec interpretatio? Videtur addendum essentias inter se oppositas, immo omnes essentias inter se coniunctas, sub specie aeternitatis mutare secundum ordinem processus dialectici.