Vom Wesen der Demokratie - Gundlach, G. (Gregorianum, 1947)
Describitur multiplicitas formarum politicarum, quae hodie sub nomine Democratiae veniunt. Definitio Aristotelica comparatur cum definitione, quam generatim hodierni asseclae « Sociologiae purae » — sequentes saltem methodice philosophiam Positivismi — statuunt. Defenditur Stagiritam aeque ac illos Modernos elementum « potentatus politici » nequaquam empirice praetermisisse, attamen non sicuti Positivistas radices metaphysicas praetermisisse. Indicatur dein, quomodo et cur et haec metaphysica reductio ad aequalitatem et libertatem civium propter certa principia fundamentalia metaphysicae socialis Aristotelicae nec in ipso Aristotele nec in posterioribus sequacibus satisfacere videatur, ultimatim ob deficientem conceptum Personae ut principii sociabilitatis humanae. Denique positiva determinatio Democratiae evolvitur et aliquae sequelae ordinis exsecutionis tanguntur, semper cum respectu ad placita « Sociologiae purae ».