Les péchés “incurables„ d'Origène - Galtier, P. (Gregorianum, 1929)
Origenes (De oratione, 28) male dicitur consensisse Tertulliano et Hippolyto in improbanda Callisti indulgentia, siquidem Tertullianus invehitur non in Callistum sed in episcopum carthaginensem. II. Exponitur tenor litteralis capitis, qua parte agit de peccatis insanabilibus, et statuitur quaestio de sensu quo intellegi debeat. Posita opinionum diversitate, quod dubium maneat solvendum? III. Solutio: 1°) Insanabilia de se dicuntur, ea aetate, peccata ad mortem, quae, de iure, expianda sunt per paenitentiam publicam, quin eo ipso subtrahantur potestati Ecclesiae aut excludantur ab omni spe veniae. 2°) Dicuntur non posse « remitti », sensu quo vox « remittere » opponitur voci « retinere », id est, remissione gratiosa absque luenda poena quae peccatis, ubi « retinentur », indicitur. IV. Obiectiones, ductae ex inaudita, ut aiunt, ea aetate, peccatorum etiam mortalium remissione gratiosa, quam Origenes exprobraret quibusdam, ostenditur carere omni fundamento historico.