DOCUMENTI VATICANI SULLA CHIESA BRASILIANA DELL'OTTOCENTO - Martina, Giacomo (Archivum historiae pontificiae, 1991)
Publici iuris fiunt — opportuna introductione historica praemissa, notisque necessariis instructae — tum relationes de condicionibus Ecclesiae in Brasilia medio saec. XIX, quas Exc.mi G. Bedini et M. Marini, legatione pontificia in illa regione pluribus annis iam functi, S. Sedis iussu redegerunt, tum epistulae quaedam ab Exc.mis A. Gonçalves de Oliveira, ep. de Olinda, et A. de Macedo Costa, ep. in Belém do Pará, Romam annis 1875-1878 missae, tum denique duae epistulae Pii IX ad imperatorem Petrum II directae. In his documentis mala, quibus iam diu Ecclesia in Brasilia vexabatur (potestate publica in Ecclesiam saeviente et celibatu sacerdotali saepe saepius non observato), et diuturna pugna sectae massonicae adversus Ecclesiam clare patefiunt.