VERSO L'INCONTRO TRA CATTOLICI E ANGLICANI NEGLI ANNI 1894-1896: Origine e significato della lettera di Leone XIII "Ad Anglos", 14 aprile 1895 (Con documenti inediti) - Rambaldi, Giuseppe (Archivum historiae pontificiae, 1987)
Annis 1985-1986 auctoritates Ecclesiae tam Anglicanae quam Romanae, urgentibus in primis Rev. F. Portal et Vicecomite Halifax, pervenerunt ad acceptandum principium de amicabilibus conventibus — non quidem officialibus sed neque secretis — inter theologos catholicos et anglicanos ad ea removenda quae plenae duarum Ecclesiarum unioni obstabant. Praesens scriptum refert quomodo id gradatim et haud facili gressu, propter diversam de Ecclesiae natura unitateque ideam et animorum divisionem, consecutum sit. Effertur pariter in hoc articulo, nitendo praecipue documentis hucusque ineditis, ex quibus origo, structura et finis epistolae Pontificis Ad Anglos (14 aprilis 1895) apparet, quantum Leo XIII ea epistola (quam ipse Vicomes Halifax "on the line I suggested" iudicavit) studio unitatis quaerendae contulerit, et hoc quidem cum prosecutio motus ad unionem in discrimen venerat propter oppositam agendi rationem quam a Pontifice Vicecomes Halifax et Card. H. Vaughan petebant et expectabant.