HONORIUS III's "SERMO IN DEDICATIONE ECCLESIE LATERANENSIS" AND THE HISTORICAL-LITURGICAL TRADITIONS OF THE LATERAN - Powell, James M. (Archivum historiae pontificiae, 1983)
Honorii III Sermo in Dedicatione ecclesie Lateranensis, hucusque ineditus, hic primum vulgatur, inque eius rationes ad memoriam rerum gestarum atque liturgiam traditam eiusdem basilicae Lateranensis inquiritur. Honorius acceptam antiquitus opinionem retulit, quam apud Bonizonem Sutrinum in eius opere Liber de vita christiana invenit. Teste Bonizone altare ligneum Lateranense ad altare spectare, quo S. Petrus et primi Romani Pontifices sunt usi, considerandum est, secus ac si idem altare ad Arcam Foederis referretur, sicut apud Ioannem Diaconum legitur. In suo sermone Honorius istas traditiones ad similitudinem explicationis consociavit, quam Giraldus Cambrensis in suo Speculo Ecclesiae applicuerat. Ideoque sermo hic editus validus in investigatione progressus harum traditionum primis saeculi decimi tertii decenniis dici potest.