CARDINAL ALBINUS OF ALBANO AND THE "DIGESTA PAUPERIS SCOLARIS ALBINI": MS. OTTOB. LAT. 3057 - Blumenthal, Uta-Renate (Archivum historiae pontificiae, 1982)
Cardinalis Albinus, episcopus Albanensis († 1196/97), codicem manuscriptum collectaneum variorum argumentorum reliquit, qui hodie in Bibliotheca Apostolica Vaticana (Ottob. lat. 3057) asservatur, quique hucusque, excepto Libro Censuum Albini, fere inexploratus remansit. In hoc articulo et vita card. Albini exponitur, et ea quae in codice continentur singula explicantur. Ex tali explicatione — ad eam quoque Appendix de scriptis Gaufridi de Claravalle (Geoffroy d'Auxerre) contra Gilbertum Porretanum (Gilbert de la Porrée) pertinet — necnon ex investigatione palaeographica et codicologica ipsius manuscripti ostenditur Digesta Albini alio tempore orta esse debere, quam hucusque credebatur, undeque rationem inter Librum Censuum Albini et similem librum Cencii Savelli novam inquisitionem requirere.