PRIMATIALE UND EPISKOPAL-SYNODALE STRUKTUR DER KIRCHE VOR DER GREGORIANISCHEN REFORM - Kempf, Friedrich (Archivum historiae pontificiae, 1978)
Tempore antiquo structura episcopalis-synodalis magni momenti fuerat, immo structurae primatiali praevaluerat, tempore autem carolino et ottoniano in ecclesia latina vigorem suum perdidit, dum e contra structura primatialis continuo invaluit. Cuius mutationis causae sat complicatae singulatim eruuntur, et quidem tam generales quam illae, quae relationes inter episcopos et metropolitas, inter metropolitas et S. Sedem, inter S. Sedem et episcopatum sensu iamdicto transformaverunt. Dubium non est quin iam ante reformationem gregorianam ecclesia latina hac sua via propria se ab ecclesia graeca, structuram episcopalem-synodalem multo melius conservante, tantopere alienaverit, ut schisma inevitabile fieret.