NATIONAL TRADITIONS AND THE FIRST VATICAN COUNCIL - Hennesey, James (Archivum historiae pontificiae, 1969)
Exponitur quomodo diversitas originis, formationis, condicionis intellectualis et politicae, qua singuli Patres Concilii Vaticani I imbuti erant, influxerit in eorum habitudinem. Reapse categoriae desumptae ex saec. 17 et 18, videlicet Gallicanismi, Febronianismi, Josephinismi, inadaequatae esse videntur ad explicandam oppositionem « minoritatis ». Secundum varias regiones ecclesiasticas et politicas ostenditur, quomodo condicio concreta contulerit ad efformandam propriam mentem hierarchiae loci.