CONSIDERAZIONI SULL'ESSENZA DEL REALISMO - Crescini, Angelo (Divus Thomas, 1984)
“Ingenuum” dico realismum illum secundum quem mundus est in se sicut eum videmus et cognoscimus, et talis maneret etiamsi eum non videremus et congnosceremus. Realismus quem “criticum” dico nititur praesertim: 1) inventione et exploratione microcosmi qui macrocosmi est fundamentum, 2) implicatione naturae subjecti cognoscentis in cognitione objecti cogniti, 3) historica et evolutiva natura subjecti et ideo etiam illius cognitionis. Tria haec moderna scientia et subsequenti ejus reflexione vindicantur. Realismus ita conceptus: 1) melius essentiam genuini realismi pandit, 2) acquisitionibus roboratur modernae scientiae et philosophiae, 3) complet Aquinatis “ontologicum” realismum aliis christianae philosophiae doctrinis, praesertim sancti Augustini.