INNOVAZIONI AGOSTINIANE NELL'APOLOGETICA ANTICA: Note al De civitate Dei I-III - Prete, Serafino (Divus Thomas, 1977)
Praesenti dissertatione deprehenduntur et illustrantur in opere S. Augustini De Civitate Dei I-III, quaedam nova rationemt «apologeticae» quod attinet. Auctor enim contenait S. Augustinum, contra novissimas paganorum accusationes, quibus in christianos culpa conferebatur publicarum rerum ruinae, ita arguisse ut ostenderet casus adversos in manu ipsius Dei positos esse qui bonos cum malis, christianos cum paganis consociari ex consilio suo disposuit. Exinde «malum» nota moralitatis intrinsece afficitur ita ut quisque dicendus sit culpam quodammodo suscipere communium calamitatum. Qua nova ratione fretus, S. Augustinus, evertere molitur sive religionem, sive «nationalismum» paganorum, cum cernat utrumque christianismo esse infestum. Arguit autem religionem paganorum nihil attulisse ad homines virtuosos efficiendos, quamquam praecipue ex hoc capite societas iusta consistat; «nationalismum» vero perperam tribuisse ritibus et consuetudinibus romanae religionis quod res prospere glorioseque Rei publicae evenerint.