L'ARGUMENT EUDÉMOLOGIQUE DANS LA PHILOSOPHIE THOMISTE DE DIEU - Kowalczyk, Stanisław (Divus Thomas, 1976)
Auctor dissertationis, metaphysica doctrina S. Thomae Aquinotis fretus, vim obiectivam argumenti eudaemonologici ad demonstrandam existentiam Dei probare statuit. Parte prima recensus criticus omnium interpreta tionum, pro et contra hoc argumentum, quae usque adhuc apparuerunt, continetur. Parte secunda explicantur potissimi conceptus quitus argumentum fulcitur i.e. notio desiderii, beatitudinis, obiecti humanae voluntatis. Quod ad notionem beatitudinis pertinet, tres interpretationes expenduntur, nempe interpretado subiectiva, obiectiva-naturalistica, obiectiva-eschatologica. Partes tertia et quarta expositionem argumenti eudaemonologici praebent. Cuius primum fundamenta psychologica-axiologica exponuntur, id est activitas psychica hominis, phaenomenon desiderii beatitudinis, ordo valorum. Deinde argumentum in textura doctrinarum metaphysicarum actus et potentiae, causae efficientis et causae finalis explicatur. Ultima parte articuli quaestio tractatur utrum argumentum eudaemonologicum habendum sit peculiaris demonstratio existentiae Dei — ut ipse auctor putat — an potius reduci debeat ad aliquam ex ceteris viis iampridem receptis, ac demum contra adversarios defenditur.