DE MODIS ABSTRACTIONIS IUXTA SANCTUM THOMAM - Vicente, Laurentius (Divus Thomas, 1963)
De mente Angelici Doctoris circa theoriam modorum abstractionis ultimis temporibus acriter disputatum est. Adhuc tarnen desiderabatur Studium cum analysi profunda et comparativa omnium principaliorum locorum Sancti Thomae circa hanc materiam. Hunc scopum sibi auctor proponit. Imprimis igitur analysi iterum subiieitur textus thomisticus inter omnes amplitudine ac profunditate supereminens, scil. De Trinitate, q. 5, a. 3. Deinde fit analysis aliorum principaliorum textuum. Sed, simul cum analysi et textus expositione, quaestiones moventur et discutiuntur circa diversos modos abstractionis intellectualis, ut, ex. gr., circa characterem proprium separationis metaphysicae, modos diversos ipsius, praerequisita et usum in prima philosophia; sublineando distinetionem fundamentalem et irreductibilem inter separationem et abstractionem; circa modum proprium abstractionis mathematicae, eius objectum et proprietates; circa abstractionem universalis a particulari, objecta ipsius, et quomodo sit communie omnibus scientiis et tamen dicatur propria physicae. Fit etiam quaestio de analogia diversorum modorum abstractionis et examini subiieitur sensus locutionis « gradue abstractionis », improbando usum ipsius in philosophia thomistica ex ipsa doctrina Sancti Thomae.