NECESSITÀ E CONTINGENZA NELL'AGIRE DELLA NATURA SECONDO SAN TOMMASO - d'Arenzano, Innocenzo (Divus Thomas, 1961)
Studium hoc tribus constat articulis : In primo exponuntur summatim conclusiones quibus, in problemate determinismi physici, sive physica classica, sive physica hodierna pervenerunt. Articulus autem secundus characterem exclusive historicum praebet: fontibus, thomisticis nisus, exponit obiective ea quae Doctor Angelicus scripsit de re ; ostenditur proinde quomodo doctrina Aquinatis circa actionem rerum naturalium non necessario cum determinismo classicorum confundenda est ; immo scientia thomistica admittit aliquem indeterminismum obiectivum a parte rei in actione naturae inanimatae subiacere posse. Interpretationes mentis S. Thomae in problemate datae a neoscholasticis tertium articulum constituunt. Philosophia thomistica admittit revera exsistentiam principiorum activorum intrinsecorum naturae corporum, quorum elementa possibilitatem habent reagendi diversimode etiam iisdem causis externis ; tarnen, cum systema S. Thomae sit jundamentaliter in campo ontologico deterministicum, liberum arbitrium cuiuscumque generis, sicut aliqui auctores physici hodierni egerunt, indeterminismus thomisticus particulis inanimis omnino tribui non potest.