COGNITIO EXISTENTIAE DEI QUONAM SENSU DICI POTEST OMNIBUS NATURALITER INSERTA - a Postioma, Adalbertus (Divus Thomas, 1960)
Illa verba S. Joannis Damasceni : « Omnibus cognitio existendi Deum naturaliter est inserta » apud antiquos Scriptores ecclesiasticos saepe inveniuntur. Etiam S. Thomas hanc doctrinam inquirit. In toto universo adest aliqua tendentia ad perfectionem, sed maxime in creatura intellectuals. In illa vero tendentia ontologica hominis ad beatitudinem adest aliquomodo cognitio naturalis saltem implicita Entis Supremi, quia quod naturaliter desideratur ab homine, naturaliter cognoscitur ab eodem. Sed hoc, explicite notat S. Thomas, non est simpliciter cognoscere Deum in seipso. Aquinas tantum confusam Dei ideam admittit. Doctrina participations melius hanc thesim explicat. Deus cognoscitur implicite in omni cognito, quamvis eum homo non videat directe.