DE SCRIPTURARUM INERRANTIA ET DE HAGIOGRAPHIS OPINANTIBUS - Moretti, Aldus (Divus Thomas, 1959)
Ad Scripturarum inerrantiam tuendam systema de hagiographis secundum apparentias in physicia loquentibus, nec ipsum maximi certe momenti systema generum litterariorum sufficere videtur. Idcirco recentes auctores nonulli tria principia partim diversa novisque rationibus roborata proposuerunt, nec vera nec falsa in Scripturis esse dicentes: 1) ea quae objectum formale loquentium non ingrediantur; 2) ea quae opinative proferantur; 3) ea quae privatas hagiographorum persuasiones prodant, sed quae solummodo ut aliarum sententiarum vehicula adhibeantur. Hic ostenditur primum et ultimum ex his tribus principiis nutantia videri, secundum vero tuto sustineri posse. Examine instituto de opinionis natura relate ad veritatem et relate ad inspirationem, concluditur opinantes errore formali errare non posse, et hagiographos ipsos, non obstante inspiratione, opinanter loqui potuisse et sic de facto non raro locutos esse sive in rebus physicis, sive in historicis elapso tempore dissitis, sive in narrationibus minuta historica adjuncta reddentibus, sive denique in eventibus narrandis futuro tempore dissitis. His locis ipsae dictiones materialiter erroneae hagiographos, qua opinantes, ab errore formali immunes praeservant.