Analysis formationis conceptus entis existentialiter considerati - Krapiec, A. M. (Divus Thomas, 1956)
Ens reale (id quod subsistit) componitur turn ex essentia turn ex existentia. Utrumque elementum entis nostra intellectualis cognitio apprehendere debet. Haec apprehensio a diversis auctoribus diversimode fieri docetur. Ideo exponuntur modernae theoriae cognitionis entis. Monstratur insufficientia explicationis modernae et formatur theoria cognitionis existentiae per sic dictam « rationem particularem », quae cognitio seiungit thomismum ab omni specie idealismi, praestatque fundamentum pro legitima formatione conceptus entis ut ens est, in via sic dictae « separationis ».