Monogénisme et polygénisme: Une explication hybride - Bataini, Joseph (Divus Thomas, 1950)
Secundum cl. A. Mancini, S.S., Deus creavit directe plures protoparentes una cum Adamo vel post ilium. Quorum unus Adam, decreto divino omnium omnino constitutus caput morale hominum turn ex illo procedentium generatione, turn ex aliie protoparentibus, peccavit; cujusque peccatum propagini ejus et aliorum propaginibus transivit. Ita hypothesim polygenismi cum dogmate de peccato originali conciliari putat. In praesenti articulo ostenditur hujusmodi explicationem reduci ad imputationem ab extrínsecof interpretationemqu quam de textu paulino ad Romanos (5, 12-19) et de canone tridentino (sess. 5, can. 2) cl. auctor offert admitti non posse.