DE INCARNATIONE VERBI SECUNDUM S. HILARIUM PICTAVIENSEM - Giamberardini, Gabriele (Divus Thomas, 1947)
Haud incassum de Hilarii doctrina super Incarnaticmm disseritur cum saepe ipse sinistre judicetur, tum propter suam non ab omnibus semper perspectatn historicom positionem qua ab orientalibus non minus quam ab occidentalibus haurire potuit, cum propter verborum carentiam in latinorum lingua quae suo tempore altis Theologiae spéculâtionibus minime sese adaequabat. Perplurime hoc in his obtinetur quae Conceptionem Verbi respiciunt (c. 1), videlicet superveniens Spiritus Sanctus, Virgo concipiens, Christus corceptus. Ideo ex sequentibus per contextualem collationem patebit catholice docuisse Pictavienstm qucd secunda Irimtatis Persona incarnata est, etsi sub nomine Spiritus Sanctus aliquando significata, et actus adumbrationis ad tertiam Personam attribuendus, quamvis propter alia ad secundam quoque referatur (art. 1). Hinc Maria, quamquam absque viro conceperit, vera effecta est Mater Christi, qui pariter verus homo agnoscendus, etiam ubi de coelo esse dicitur (art. 11). Humana igilur natura, quae corpore ex Maria et anima ex Deo constituitur, et natura divina, immutabiles manentes, unum efficiunt Christum, qui est «in suis perfectus et verus in nostris». Unio haec, ex qua duae perspiciuntur voluntates insimul cum theandrica aclione, inseparabilis dicenda est, etiam in triduo mortis: hoc saltern docuit Hilarius. in exilio et dehinc scribens (art. III).