Annotazioni critiche sul « realismo radicale » di C. Ottaviano - Bartolomei, Tommaso (Divus Thomas, 1942)
Novus «realismus radicalism a O. Ottaviano prolatus: 1) negat cognitionem humanam fieri per species: a) quia esset cognitio mediata et duceret propterea ad idealismum et ad scepticismum; — b) quia falso supponeret cognitionem fieri in subjecto, cum e contra flat immediate in objecto per additamentum cujusdam τον̃ esse objecti ad τό esse subjeeti; — c) quia existentia speciei falso deducitur ex phaenomenis somnii et ex errore, cum explicanda sit per modos subjeeti; 2) nequit admitti: a) quia species, cum sit « quo », non « quod » cognoscitur, non reddit cognitionem mediatam; — b) quia existentia speciei infertur potissimum ex ipsa natura cognitionis (« secundum quod cognitum est in cognoscente ») ; — c) quia, cum experianvur non posse nos intelligere sine phantasmatibus, jure dicimus hominem coalescere ex duobus principiis substantialibus invicem diversis, ita ut nequeat adesse inter ea gradualis continuitas, et objectum proportionatum intellectus nostri esse rem sensibilem, quidditative absiractam, sua specie intellectuel informantem, objectum vero adaequatum esse «omne ens»; 3) pugnantia adstruit: a) quia cognitio quae non esset in subjecto non esset cognitio: non esset enim conscia; — b) quia cognitio quae fleret per additamentum physicum non esset cognitio: non esset enim immaterialis, intentionalis, nec immanens, et duceret ad materialismum.