De natura actionis immanentis secundum S. Thomam - Laurent, Aemilius (Divus Thomas, 1938)
Mens A. haec est: I. S. Thoma auctore: profundius investigare naturam actus perfecti seu exsistentis in actu, ita ut clarius appareat motum et mutationem non esse quid essentiale viventibus, i. e. actionem immanentem sumi non posse pro comitantibus imperfectionibus nec pro accidentalibus suis characteribus; — II. accuratius exponere de natura vitae intellectivae et affectivae: vitae quippe formaliter activae etsi passionem seu receptionem consequentis; activae, inquam, activitate motus et passionis experte, potius quam activae activitate productionis. Quae, demum, operationes intellectivae et affectivae velut duo aspectus unius quidem sane eiusdemque vitae seu activitatis, qua homo finem suum prosequitur, existimandae sunt.