De fundamento metaphysico nostrae cognitionis universalis secundum S. Thomam - Rozwadowski, A. (Divus Thomas, 1937)
Quaestionem quam ponit A. haec est: Utrum res singularis sensibilis praebeat fundamentum pro distinctione (rationis) inter (plures conceptus, i. e.) conceptum universalem et singularem. Eam autem solvit, decernendo: 1) unam simplicem realitatem secundum se consideratam non posse concipi pluribus conceptibus perfecte distinctis, ac proinde; 2) conceptus perfecte distinctos sumi a principiis realiter distinctis; 3) rem itaque singularem sensibilem, cum constituatur duobus principiis realiter distinctis ( : altero actuali, seu formali, quod desumitur a natura absolute spectata, — altero potentiali, seu materiali, quod desumitur a materia signata quantitate) praebere fundamentum pro distinctione rationis perfecta inter conceptum universalem et singularem. Brevius: Fundamentum metaphysicum cognitionis, quam nos habemus de universali, est habitudo actus et potentiae.