På vej mod en forklaring af magi: Review-artikel af skelsættende bog om mag - Klostergaard Petersen, Anders (Religionsvidenskabeligt tidsskrift, 2009)
Jesper Sørensens bog, A Cognitive Theory of Magic, er et banebrydende arbejde i nyere religionsvidenskab og antropologi. Mens der de seneste år i forskningen har været en stærk tendens til at opgive magibegrebet ud fra en tanke om, at det alene er en social-relationel kategori, der bruges som led i egen identitetskonstruktion til at afvise de former for kult, man ikke selv bryder sig om, går Jesper Sørensen en anden vej. Han genopliver ikke alene magibegrebet ved at indsætte det i en kognitionsteoretisk ramme, men han dokumenterer også overbevisende, hvorfor antropologi og religionsvidenskab ikke kan være kategorien foruden. Samtidig peger bogen på en række løsninger af klassiske problemer i religionsvidenskab og antropologi. Review-artiklen giver en udførlig præsentation af bogen, der ikke alle steder er lige let læsning for folk uden for det kognitionsteoretiske formskærerlaug. Bogen viser imidlertid tydeligt, hvorfor de af os, som primært arbejder med tekstanalyse, historiske rekonstruktioner eller religionssociologi og religionsfilosofi, ikke kan ignorere den stadig mere ekspanderende kognitionsteoretiske religionsvidenskab.