"State of the art" i gnosis-forskningen - Klostergaard Petersen, Anders (Religionsvidenskabeligt tidsskrift, 2012)
I forlængelse af David Brakkes nyligt udgivne og for gnosis-forskningen meget væsentlige bog,The Gnostics. Myth, Ritual, and Diversity in Early Christianity, præsenterer jeg en state of the art-artikel i forhold til de sidste 15 års drøftelse af emnet. Brakke fremhæves for hans forsøg på at komme hinsides den begrebs-eliminativisme, som både Michael Williams’ og Karen Kings arbejder repræsenterer. Skønt jeg forholder mig kritisk til Bentley Laytons og Brakkes forsøg på på et emic niveau at identificere gnosis med sethiansk gnosis, anerkender jeg, at der er tale om en forbedring i forhold til Williams og King. Omvendt argumenterer jeg for alene at anvende gnosis-kategorien på et etic niveau, som sætter os i stand til at se både valentinianisme og sethianisme som ikke alene forskellige manifestationer af samme fænomen, men også som nært beslægtet med fænomener inden for det, vi traditionelt forstår som mere mainstream former for kristendom.