COUNTERINTUITIVENESS AND RITUAL EFFICACY IN EARLY MODERN KARELIAN HEALING AN APPLICATION OF THE RITUAL COMPETENCE THEORY = PROTIINTUITIVNOST IN RITUALNA UČINKOVITOST V ZGODNJEMODERNEM KARELIJSKEM ZDRAVLJENJU UPORABA TEORIJE RITUALNE KOMPETENCE - Kohonen, Siria (2018)
This article presents an application of Thomas E. Lawson and Robert N. McCauley’s ritual competence theory in order to study two early modern Karelian sages and their rituals, especially their healing rituals. I analyse how this application presents ritual efficacy in archived healing narratives, and how such an efficacy affects interpretations of the rituals and their performers.
V članku je predstavljena uporaba teorije ritualne kompetence Thomasa E. Lawsona in Roberta N. McCauleya na primeru dveh zgodnjemodernih karelijskih modrecev in njunih obredov, posebej zdravilnih. Avtorica analizira, kako ta raba predstavlja ritualno učinkovitost v arhiviranih zdravilnih pripovedih in kako učinkovitost vpliva na interpretacijo obredov in njihovih izvajalcev.
Keywords: Karelia; counterintuitiveness; healing rituals; modreci; obredi; protiintuitivnost; ritual competence theory // Karelija; Rituals; Sages; teorija ritualne kompetence; zdravilni obredi