Globalizacja a dzieło stworzenia-zbawienia - Misztal, Wojciech (Analecta Cracoviensia, 2014)
Określenie „globalizacja” można uznać za symbol naszej epoki, nowoczesności i postępu. Tytuł artykułu odsyła również do zawsze związanej z chrześcijaństwem koncepcji historii właśnie jako jednoczenia na bardzo szeroką skalę i dogłębnie. Pierwsza część opracowania prezentuje ogólny zarys tak rozumianych dziejów. Następnie zostały wskazane przykłady związanej z duchowością chrześcijańską realizacji tego jednoczenia. Ostatnia część jest poświęcona stosunkowi chrześcijaństwa do jednego z podstawowych narzędzi i wymiarów jednoczenia, którym jest współczesna globalizacja, czyli do środków społecznego przekazu. Nieraz nie zauważa się, że na ten stosunek składa się np. podziw. Rysuje się w ten sposób zbieżność między współczesną globalizacją i chrześcijańskim rozumieniem historii, która przedstawia się jako korzystna i dla chrześcijaństwa, i dla współczesnych procesów globalizacji.