Dupliek OP S. Griffioen, "Samenleven" - van der Wal, G.A. (Philosophia reformata, 1998)
De bijdrage van Sander Griffioen aan de OU-cursus Cultuurfilosofie vanuit levensbeschouwelijke perspectieven draagt de korte maar krachtige titel ‘Samenleven’. Daarmee wordt aangegeven dat het onderwerp van de beschouwing de samenleving ofwel het sociale fenomeen als zodanig is. Het gaat derhalve niet zozeer om meer speciale kwesties inzake de inrichting of organisatie van het samenleven zoals die bijvoorbeeld in de rechts-, de politieke of de managementfilosofie rond de thema’s rechtsstaat, democratie, vrije markteconomie en dergelijke aan de orde zijn. Ook daar spelen maatschappijvisies op zijn minst indirect en op de achtergrond een rol. In het stuk van Griffioen gaat het expliciet om die kijk op het samenleven zelf. De leidende vraag is met andere woorden hoe het sociale fenomeen als zodanig nader moet worden begrepen en wat de betekenis en plaats ervan in het menselijk bestaan is. Conform de opzet van de cursus wordt op die vraag vanuit een bepaalde levensbeschouwelijke invalshoek ingegaan, in dit geval de reformatorisch-christelijke, waarbij tegelijk de overeenkomst maar vooral ook het verschil met de katholieke en de humanistische visie op het samenleven aandacht krijgt.