44ra >Secundum Lucam< - Beda Heiliger 672-735; Augustinus, Aurelius Heiliger 354-430; Gregor I. Papst 542-604; Alkuin 735-804; Hrabanus Maurus 780-856 (Iohannes Cassianus; Beda; Gregorius Magnus - Biblioteca Apostolica Vaticana, Pal. lat. 563)
neun kurze Homilien; die erste von unbekanntem Autor, die zweite ein Auszug aus Beda, In Lucae evangelium expositio, die dritte aus Augustinus, In Iohannis evangelium tractatus, die vierte und fünfte unidentifiziert, die sechste ein Auszug aus Gregorius Magnus, Homiliae XL in evangelia, die siebte aus Alcuinus, Expositio in Iohannis evangelium, die achte wieder aus Beda, In Lucae evangelium expositio, die neunte von unbekanntem Autor – "44ra >Secundum Lucam<. >In illo tempore intrauit< Iesus in quoddam castellum et mulier quędam Martha nomine excepit illum in domum suam (Lc 10,38), et reliqua. Omelia beati Gregorii papae. Conditor et redemptor humanę naturę, Dominus Iesus Christus, non solum ad se uenientibus uerbum uitę annuntiabat ... Audiebat enim prophetam dicentem: uacate et uidete, quoniam suauis est Dominus beatus qui sperat in illum (PL 118, Sp. 767D-768B [PLD], hier zu Assumptionis s. Mariae). >Secundum Lucam<. >In illo tempore< facta est contentio inter discipulos, quis eorum uideretur esse maiorum (Lc 9,46), et reliqua. (am Rand: Omelia uel eiusdem). Sicut bonis esse moris solet in scripturis semper exempla patrum praecedentium quibus ad meliora profitiant ... (44rb) sed qui maior est in uobis fiat sicut iunior, et praecessor est sicut qui ministrator (Beda in Lc VI, 22,24-26; PL 92, Sp. 598A-C [PLD]; CCL 120 [HURST 1960], S. 380 [LLT-A]; CPL 1356; CALMA II 175; auch abgedruckt unter den pseudepigraphischen Beda-Homilien, in: PL 94, Sp. 423C-D [PLD], hier zu S. Bartholomaei). >Secundum Iohannem<. >In illo tempore dixit D[ominus] Iesus discipulis suis: hec mando uobis, ut diligatis inuicem (Io 15,17), et reliqua. Omelia beati Augustini episcopi. Qua uera dilectione diligeremus inuicem nisi diligentes Deum? Diligit enim unusquisque proximum tamquam seipsum ... continuo subiecit: quia uero de mundo non estis, sed ego elegi uos de mundo, propterea odit uos mundus (Aug. in Io 87,1-3; PL 35, Sp. 1852f. [PLD]; CCL 36 [WILLEMS 1954], S. 544f. [LLT-A]; CPL 278; GRYSON, Rép. 221f.). (45va) >Secundum Lucam<. >In illo tempore dixit Iesus discipulis suis< parabolam hanc: homo quidam nobilis abiit in regionem longinquam (Wortreihenfolge durch überschriebenes a bzw. b korrigiert aus longinquam regionem) accipere sibi regnum et reuerti (Lc 19,12), et reliqua. Omelia uel eiusdem. Omnis sancti euangelii, fratres karissimi, textus usque ad iota unum et unum apicem mystico est inuolutus enigmate ... qualibet refragationem passus fuero, non meo uitio, sed uestro inperio quod euenerit inputabitis (unidentifiziert). >Secundum Matheum<. >In illo tempore dixit Iesus discipulis suis<: vigilate, quia næscitis, qua hora Dominus uester uenturus sit (Mt 24,42), (nachgetragen: >et reliqua<). Omelia uel eiusdem. Hic ostenditur aperte, quaræ Dominus diem iudicii superius dicat, scilicet ut unusquisque seruorum illius ita semper uigilet ... (45vb) sine dubio a suo torpore per omnia exciteretur (unidentifiziert). >Secundum Matheum<. >In illo tempore dixit Iesus discipulis suis<: ecce ego mitto uos sicut agnos inter lupos (Lc 10,3; vgl. Mt 10,16). Multi, cum regiminis curam suscipiunt (suscipiant ?), ad lacerandos subditus inardescunt ... vnde et subditur: nolite portare sacculum neque peram neque caltiamenta, et neminem salutaueritis per uiam (Greg. M. in evang. I,17,4-5; PL 76, Sp. 1140B-D [PLD]; CCL 141 [ETAIX 1999], S. 119 [LLT-A]; CPL 1711; GRYSON, Rép. 517). >Roma docente Petro famulatur credula Christo<. (131va) >Feria IIII. Secundum Iohannem<. >In illo tempore< dixit Iesus turbis Iudeorum: nemo potest uenire ad me, nisi pater< qui misit me traxerit eum (Io 6,44), et reliqua. Omelia uel eiusdem. Quid est ‘nemo potest uenire ad me’, nisi quia nemo potest credere in me ... et sanguis non reuelauit tibi, sed pater meus qui est in celis (Alcuin. in Io III,15; PL 100, Sp. 832B-C [PLD; LLT-A]; CSLMA II 371-375 [ALC 51]; CALMA I 150; auch in: PL 118, Sp. 569B-C [PLD], hier zu Feria IV Pentecostes). Feria >V. Secundum Lucam<. >In illo tempore< conuocatis Iesus XII apostolis dedit illis uirtutem et potestatem supra omnia demonia, ut et languores curarent (Lc 9,1), et reliqua. Concessa primum potestate signorum misit praedicare regnum Dei, ut promissorum magnitudini attestaretur ... (131vb) et praecepit, ne q[uo]d tollerent in uia nisi uirgam tantum (Beda in Lc III, 9,1-3; PL 92, Sp. 445D-446B [PLD]; CCL 120 [HURST 1960], S. 194 [LLT-A]; CPL 1356; CALMA II 175; auch abgedruckt unter den pseudepigraphischen Beda-Homilien, in: PL 94, Sp. 455D-456A [PLD], hier zum Commune, unius apostoli, sowie unter den von Hrabanus Maurus zusammengestellten Homilien [s. KOTTJE, Raymund, in: VL2 IV 175-177], in: PL 110, Sp. 271D-272A [PLD], hier zu Feria V Pentecostes). >Sabbato. Secundum Lucam<. >In illo tempore< surgens Iesus de synagoga intrauit in domum Symonis. Socrus autem Symonis tenebatur magnis febribus (Lc 4,38), et reliqua. Cum uenisset Iesus in domum Petri et uidisset socrum eius iacentem et febricitantem, tetigit manum eius ... quorum greges proprie dicimus: conuocare autem magis est utentium ratione, sicut homines sunt (PL 118, Sp. 576B-C [PLD], hier zu Sabbato post Pentecosten)."